Deze blog is geschreven in het kader van de Week van het Wederkerig Wonen die loopt van woensdag 15 mei t.m. dinsdag 22 mei.
Zie ook de eerdere aankondiging.
Een Virtuele Woongemeenschap is een woonvorm waarbij de leden onderling contact hebben via de digitale snelweg. Door te kiezen voor beeldbelcontact kunnen de deelnemers elkaar uiteraard ook zien en spreken.
De deelnemers binnen een Virtuele Woongemeenschap vinden het belangrijk om naar elkaar om te kijken, bijvoorbeeld door elkaar te helpen bij “alleen zijn”, bij het kiezen van oplossingen voor “Langer Comfortabel Wonen”, dienstverlening aan huis, en bij het gebruik van Digi-domotica en zorgcommunicatie.
Groepen kunnen zich desgewenst verder ontwikkelen tot een "Virtuele Buurgemeenschap per postcodegebied", Cirkelgroep, VoorzorgCirkel of een project Gestippeld Wonen.
MaxMeetingPoint is niet opgezet als landelijke Virtuele Woongemeenschap. In de praktijk is het dit echter wel en waarschijnlijk ook het mooiste voorbeeld. Het platform is vooral bedoeld om elkaar te vinden voor het maken voor afspraken om samen te ontspannen en te recreëren. Er zijn heel veel groepen die samen wandelen, fietsen, naar de film gaan, uit eten, chatten, eenzaamheid doorbreken enz.
Er zijn ook diverse groepen die zoeken naar een andere woonvorm, onderling overleg over mantelzorg, gebruik van de computer enzovoort.
Matchen binnen een grote groep
Hoe groter het aantal deelnemers hoe gemakkelijker een match te maken is in een postcodegebied. Tegenwoordig is MaxMeetingPoint helaas alleen toegankelijk voor leden van Omroep Max. Bij de oorspronkelijke variant, 50Plusnet, waren er meer organisaties, een stuk of 15, met een identiek platform. Onder andere de ouderenbonden ANBO en PCOB, LaCoTA de gemeente Utrecht en Oegstgeest hadden het. Deelnemers konden in hun account aangeven of zij alleen binnen hun eigen platform wilden matchen of juist ook er buiten. Dat maakte matchen op postcodegebied makkelijker.
Matchen naar VoorzorgCirkels
Matchen naar een project Wederkerig Wonen zoals een Virtuele Buurgemeenschap per postcodegebied, Cirkelgroep, VoorzorgCirkel of een project Gestippeld Wonen gaat uiteraard ook gemakkelijker als er gematcht kan worden binnen een hele grote groep belangstellenden.
Versterken individuele netwerken
Voor ledenorganisaties zoals de ouderenbonden, de Zonnebloem enzovoort die iets willen doen om eenzaamheid onder hun leden te doorbreken is het opzetten van een Virtuele Woongemeenschap een interessant middel. Dat geldt ook voor welzijnsorganisaties.
Ook lokale Coalities tegen Eenzaamheid zouden bij huisbezoeken kunnen bijdragen aan het versterken van individuele netwerken door aansluiting te stimuleren bij een Virtuele Woongemeenschap, VoorzorgCirkel, of Virtuele Buurgemeenschappen per postcode.
Meer lezen
Een eigen cirkelgroep opzetten in je eigen buurt.
Over MaxMeetingPoint